úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Obchod se zdravotnickými prostředky má svá specifika
Ptáme se

Obchod se zdravotnickými prostředky má svá specifika

Rozhovor s Miroslavou Kubatou, jejíž společnost HEBIOS v loňském roce zvítězila v soutěži OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK – OCP v kategorii, která oceňuje malé firmy od 10 do 24 zaměstnanců.

Miroslava Kubatá rozjela své podnikání společně s manželem. Začínala na mateřské dovolené doma v obýváku, kde balila rakouské EVA těhotenské testy. Byznys nastartovaly až krevní vaky Baxter, které dokázala na trh uvést tak dobře, že si pak firma založila vlastní zastoupení. Před několika lety postavila pro svou společnost vlastní sídlo a dnes dodává Hebios s.r.o. zdravotnické prostředky do zdravotnických zařízení v celé ČR, včetně všech fakultních nemocnic.

Podívat se na video medailonek s představení podnikání paní Kubaté můžete zde.

  • Dá se říct, co je vaším hlavním obchodním artiklem?

Naším hlavním obchodním artiklem jsou zdravotnické prostředky. Výrobky, které prodáváme, můžeme rozdělit do čtyř hlavních komodit. Nejvýznamnější komoditou je oblast srdeční a cévní chirurgie. Pro tento obor dodáváme aortální a mitrální chlopně, cévní protézy, kanyly a katetry. Dále je to diagnostika pro biochemické, hematologické, mikrobiologické a imunologické laboratoře, imunohematologická diagnostika a systémy pro transfúzní oddělení a krevní banky. V souvislosti s diagnostikou nabízíme také spotřební a odběrový materiál pro laboratoře a nemocniční oddělení. Další naší činností je umísťování a provozování automatů na návleky na obuv pro návštěvy v nemocnicích.

  • Jak funguje takový obchod se srdečními chlopněmi?

Obchod se zdravotnickými prostředky má samozřejmě svá specifika. Výrobky jako chlopně nebo cévní protézy spadají do oblasti implantátů a jsou velmi přísná kritéria na jejich kvalitu, skladování a transport. Rovněž firma musí být certifikována systémem jakosti kvality poskytovaných služeb. Většina těchto výrobků je dodávána do nemocnic na základě výběrových řízení či elektronických aukcí, takže velkou roli kromě kvality má i cena. Vytvořili jsme stabilní tým 11 zaměstnanců, který na prvním místě vždy vidí zákazníka a za ním samozřejmě pacienta. Proto se snažíme našim zákazníkům poskytovat 100% servis. V mnoha nemocnicích, hlavně na kardiologických odděleních, máme zřízeny konsignační sklady, ve kterých skladujeme pro plánované i akutní operace výrobky pro srdeční a cévní chirurgii, aby byly zdravotnickému personálu co nejrychleji k dispozici.

V nutných případech jsme schopni pomocí kurýrních služeb či našich obchodních zástupců dopravit zboží téměř během několika hodin kamkoliv v České Republice. Součástí firmy jsou také skladovací prostory, ve kterých skladujeme 1- 2 měsíční zásoby výrobků pro naše zákazníky, abychom mohli co nejrychleji plnit jejich objednávky.

  • Jak jste se k této činnosti dostala? Proč zrovna zdravotnictví?

S manželem jsme oba zdravotníci, dlouhé roky jsme pracovali v nemocnici, takže když jsme po roce 1989 přemýšleli, v jakém oboru bychom zkusili podnikat, zdravotnictví nám připadlo zcela přirozeně jako jasná volba.

  • V loňském roce jste se stala vítězkou soutěže oceňující české podnikatelky. Napadlo Vás někdy, že bude za práci podobně oceněná?

Tak to mě opravdu nikdy nenapadlo. O existenci tohoto projektu jsem se dozvěděla až při oslovení pořádající agenturou a stejně jako ostatní ženy- podnikatelky, které se soutěže zúčastnily, si nemyslím, že dělám něco zvláštního či výjimečného.

  • Co je pro vás v podnikání nejdůležitější?

V začátku podnikání chcete změřit své síly a zkusit, zda uspějete, zda se dokážete podnikáním uživit. A později? Úspěch je prostě droga. Ne vždy se všechno daří a potkáváte se s velkými problémy, ale všechny se dají nějakým způsobem řešit. Nejdůležitější pro mě je, že i po všech těch letech, je firma Hebios stále spolehlivým a stabilním partnerem pro naše zákazníky, pracujeme spoustu let ve stejném složení zaměstnanců, z čehož vyvozuji, že i ti jsou u nás spokojeni. A také velmi důležitá je pro mě má rodina, která mě ve všem podporuje a na kterou, bohužel, díky všem svým aktivitám nemám tolik času, kolik bych si přála. Ve firmě, kromě mě a mého manžela, pracují už také oba naši synové.

  • Máte nějaký podnikatelský vzor?

Nemám žádný podnikatelský vzor. Obdivuji všechny podnikatele, kteří v dnešní době a ne příliš čistém obchodním prostředí, podnikají, živí zaměstnance a přitom zůstávají slušní a lidští jak v podnikatelském, tak v osobním životě.

  • Zvládáte relaxovat? Sportujete?

Neumím moc odpočívat, a když tak aktivně, při činnostech, které mě baví. Mojí velkou láskou jsou zvířata, mám 3 koně, na kterých pravidelně jezdím, samozřejmě kočky a psa. Mojí druhou podnikatelskou aktivitou je ranč, na kterém ustájujeme soukromé koně a to je můj relax po práci ve firmě, takže také práce, ale současně velká radost. Velmi ráda také cestuji a poznávám nové kraje a hlavně lidi, zvláštní slabost mám pro arabské země. Pocházím z generace, která studovala za komunismu, takže samozřejmě trpím jazykovým handicapem. Hrozně mě baví učit se jazyky. Domluvím se anglicky a německy, v současné době se učím italsky, francouzsky a arabsky.

  • Co vám za již skoro rok přinesla účast v OCP?

Účast v OCP mi přinesla spoustu mediální pozornosti, na kterou jsem nebyla zvyklá a reakce lidí, které ne vždy byly jen pozitivní.

Určitě zviditelnění firmy a mé osoby. Nejvíc přínosné pro mě bylo, že jsem poznala mnoho žen podnikatelek a žasla nad jejich obory podnikání a životními příběhy a určitě je skvělé na tyto výjimečné ženy upozornit.

 

Rozhovor s paní Kubatou najdete také na stránkách našeho mediálního partnera Franchising.cz. K přečtení zde.

Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013