úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

České podnikatelky se nebojí zkoušet nové cesty
Microsoft radí

České podnikatelky se nebojí zkoušet nové cesty

V minulém zpravodaji jsme psali o tom, že malé a střední podniky, které používají moderní cloudové technologie, získávají výrazný náskok před ostatními – z hlediska růstu tržeb, expanze na nové trhy, vývoje nových produktů i spokojenosti zákazníků. Potvrzením tohoto trendu a dobrou zprávou je to, že úspěšné české podnikatelky - letošní finalistky projektu OCP - patří mezi velmi progresivní i z hlediska využívání moderních technologií. Co všechno vyplynulo z analýzy odpovědí na vstupní dotazník do projektu?

Není telefon jako telefon

Finalistky OCP už dnes používají cloudové nástroje, zejména sociální sítě a mobilní zařízení. Nejde přitom jen o vlastnictví chytrého telefonu, to je dnes už poměrně běžné, ale i o schopnost používat ho produktivně, jako moderní mobilní kancelář se vším všudy. Ve srovnání s Evropou zde máme ještě rezervy – Češi typicky používají chytré telefony na psaní e-mailů, zatímco v Evropě se častěji využívají k produktivním činnostem jako editování a tvoření dokumentů ve Wordu či k práci s důležitými podnikovými aplikacemi (například CRM). Zkusili jste si už někdy zeditovat wordovský dokument přímo na telefonu, abyste nemuseli čekat, až se dostanete k pracovnímu stolu?

Talent bez hranic

Lepší spolupráce odkudkoli a vyšší mobilita jsou hlavními tématy úspěšných podnikatelek pro blízkou budoucnost. Není divu – obojí patří dnes mezi klíčové faktory úspěchu a budou stále důležitější i pro spokojenost zaměstnanců. Stále více lidí dnes pracuje přesčas (podle několika nezávislých studií jsou to až tři čtvrtiny českých zaměstnanců). Logicky očekávají, že technologie, které běžně používají v osobním životě, budou moci i v práci využívat k tomu, aby mohli svou práci udělat tehdy a tam, kde potřebují, protože nutnost řešit vše v kanceláři má negativní dopad na jejich osobní život.

S tím, jak se ekonomika oživuje, opět vzroste i známy „boj o talenty“ a právě ve využívání cloudových nástrojů na komunikaci, spolupráci a sdílení na dálku může firma snadno a poměrně levně získat konkurenční výhodu. Už dnes po těchto nástrojích volá 75 % zaměstnanců českých malých a středních firem. Z pohledu šéfa firmy stojí za to zmínit i to, že když umožníte lidem pracovat i mimo kancelář, můžete talenty hledat nejen v bezprostředním okolí sídla vaší firmy, ale... vlastně kdekoli!

Vlastní elektrárna ve sklepě?

Třetím zajímavým zjištěním byl velký zájem podnikatelek o převedení firemního IT do cloudu, tedy nahrazení alespoň části serverů pronájmem prostoru a služeb v datovém centru. Pětina z vás touto cestou již jde, další pětina se na ni chystá vykročit a třetina se chce dozvědět více. Tato čísla jsou v kontextu ČR vysoce nadprůměrná a ukazuje to, že za úspěchem stojí i odvaha jít s dobou – tedy opustit tradiční model IT. Byly doby, kdy firmy měly i vlastní generátory elektřiny, dnes by soukromá elektrárna asi vyvolala jen úsměv na tváři. S IT je to vlastně podobné a právě to je asi největší výhoda z pohledu malých a středních podniků – bez potřeby velkých investic si mohou pronajmout IT služby, které dříve byly dostupné jen velkým firmám, a jen tehdy, když je potřebují. Co zrovna nepotřebuju, to na chvíli „vypnu“. Dobrý dodavatel vám navíc umožní začít postupně, abyste si mohly fungování v cloudu vyzkoušet a postupně převádět jednotlivé funkce tak, jak vám to vyhovuje.

Závěrem bych rád poblahopřál nejen finalistkám a vítězkám, ale všem ženám, které úspěšně řídí svůj byznys, a popřál jim hodně úspěchů, nových nápadů a spokojených zaměstnanců a zákazníků i v příštím roce. A během blížících se svátků příležitost nabrat nové síly!

Ondřej Novodvorský, ředitel pro malé a střední firmy, Microsoft ČR

Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013