úvodní stránka

Vydává Agentura Helas ve spolupráci s Franchising.cz

Vzdělání pro ženy
Ptáme se

Vzdělání pro ženy

Popularita MBA roste i mezi ženami

Již od roku 2013 je hrdým partnerem soutěže Ocenění Českých Podnikatelek vzdělávací institut CEMI, který patří mezi největší a nejvýznamnější poskytovatele MBA a LLM studia ve střední Evropě. Co samotné studium obnáší a jaké benefity absolventům přinese, nám poodhalil ředitel institutu CEMI Mgr. Štěpán Mika.

Projekt Ocenění Českých Podnikatelek podporujete již třetím rokem. Jaký byl váš hlavní motiv usednout do porotcovské lavice a zapojit se tak do soutěže?

Projekt Ocenění Českých Podnikatelek koresponduje s posláním našeho institutu poskytovat vzdělání, které absolventy podpoří v profesním i osobním růstu. V České republice je stále malé procento podnikatelek a žen na řídících pozicích. Účastí v projektu OCP chceme vyjádřit podporu ženám, které již dokázaly, že nejen muži jsou schopní manažeři a majitelé firem, a povzbudit ostatní ženy v jejich kreativitě, vůdčích schopnostech a talentu být dobrým leaderem.

Zmínil jste, že u nás na vedoucích pozicích stále vévodí muži nad ženami. Může být podle Vás vzdělávání žen jednou z cest, jak to změnit?

Jsem přesvědčený, že ano. Proto jsme i jedné z finalistek umožnili bezplatně studovat na našem institutu libovolně zvolený obor. Konkrétně MBA nebo LLM studium připravuje absolventy přímo do manažerských pozic, zdokonaluje jejich dovednosti a poskytuje cenné informace potřebné pro oblast řízení. Jsou tedy plně připraveni do manažerské praxe, získají dobrou orientaci a potřebný nadhled v dané disciplíně. V neposlední řadě naše studium dodává nutné vědomosti k založení vlastního podnikání či pomáhá majitelům firem posunout jejich podnikání dál.

Jak je to s podílem studujících žen a mužů na Vašem institutu?

V současné době u nás studuje přibližně 31 % žen a 69 % mužů. Ale podle našich průzkumů je tu značný růst popularity MBA studia právě mezi ženami. Důvodem je mimo jiné i to, že se zvyšuje zájem žen nově jmenovaných do statutárních orgánů a dozorčích rad. Obecně nás těší skutečnost, že počet podnikajících žen v Česku roste, od roku 2012 přibylo na 30 tisíc podnikatelek.

Co konkrétně vlastně absolventům MBA studium přinese?

Absolventi získají profesní titul, který se dnes řadí ke kvalifikačnímu standardu špičkových manažerů, kromě toho přinese také konkurenční výhodu na trhu práce, otevřené dveře k lepším pracovním pozicím, vyšší finanční ohodnocení, podnikatelské sebevědomí, chuť se realizovat, pracovní a osobní kontakty a v neposlední řadě nové příležitosti vedoucí například i do zahraničí, protože MBA či LL.M. titul je u tamějších zaměstnavatelů velmi dobrou vizitkou.

Můžete nám přiblížit samotné studium, jak probíhá a proč byste ho doporučoval právě našim podnikatelkám?

MBA a LLM studium na CEMI trvá jeden rok a je dostupné především studentům z České a Slovenské republiky. Nabízíme celou řadu programů od ekonomických oblastí, přes právní aspekty podnikání až po management v oblasti zdravotnictví či bezpečnostních sborů. Konkrétně to jsou obory Ekonomika a finanční management, Veřejná správa, Management obchodu, Executive MBA, Bezpečnostní a krizový management, Management zdravotnictví a Corporate Master of Laws (LLM). Výuka probíhá v češtině a je navržena tak, aby odpovídala potřebám a požadavkům místního trhu práce. Nabízíme však i dva programy kompletně v anglickém jazyce: Global Business Leadership a Marketing Management and International Business. Náš mezinárodní tým lektorů studenty zdokonaluje v manažerských dovednostech s ohledem na celosvětovou působnost firem. Pro časově vytížené studenty je také velmi důležitý fakt, že studium probíhá kompletně online. Každý si tedy může určit, kde a kdy bude studovat, zvolit si vlastní tempo a přizpůsobit studijní plán svým individuálním potřebám, což otevírá možnosti právě třeba podnikatelům, časově vytíženým lidem, maminkám na mateřské či handicapovaným.

Jak jste již zmínil, v soutěži OCP jedné z finalistek poskytujete studium zvoleného oboru zdarma. Podle čeho tuto kandidátku vybíráte?

Výběr bývá velmi obtížný, protože všechny finalistky by si zasloužili odměnit za jejich úspěchy a snahu. Při výběru je pro nás důležitý především její zájem o studium a rovněž dbáme na to, aby daná finalistka dobře využila získané poznatky pro své podnikání a aby jí pomohlo v dosahování dalších manažerských cílů v budoucnu.

Čím Vás konkrétně zaujala Vaše loňská vítězka paní Hana Havriljaková, která v soutěži byla se svou společností Levné potraviny s.r.o.?

Její příběh byl pro nás zajímavý a velmi inspirativní a doufáme, že jí studium v oboru Executive MBA pomůže v dalším rozvoji jejího podnikání. Vybrali jsme ji také z důvodu, že prostřednictvím své firmy pomáhá sociálně slabším vrstvám obyvatelstva, matkám samoživitelkám a seniorům a zároveň se snaží snižovat plýtvání potravinami. Její podnikání už od počátku pohání myšlenka, že jídlo a pití musí být dostupné všem bez ohledu na bohatství.

 

CEMI (Central European Management Institut)

Institut CEMI byl založen v roce 2011 s cílem poskytovat kvalitní MBA a LLM vzdělání na evropské úrovni. Studium trvá 1 rok a je dostupné především studentům z České a Slovenské republiky. Všechny česky vyučované MBA a LLM obory na CEMI jsou navrženy a přizpůsobeny potřebám českých a slovenských studentů a také místnímu trhu práce. MBA programy v angličtině jsou celosvětově využitelné a jsou vyučovány mezinárodním týmem lektorů. S více než 600 úspěšnými absolventy a 300 současnými studenty patří mezi nejvýznamnější a největší poskytovatele MBA a LLM studia ve střední Evropě. Institut CEMI je rovněž partnerem osobní karty People Management Fora, která jako jediná v ČR sdružuje profesionály i odborníky v oblasti HR a držitelem certifikátu partnerství projektu Tango, jenž podporuje zdravotně znevýhodněné manažery. Již třetím rokem institut CEMI také spolupracuje s projektem Ocenění českých podnikatelek, který koresponduje s posláním institutu poskytovat vzdělání, které vás podpoří v profesním i osobním růstu. Více informací naleznete na www.cemi.cz.
Ocenění českých podnikatelek

Archiv zpravodajů

© code&design VosK Praha 2013